Didik Dan Terus Mendidik

Sedarlah, betapa besar ertinya tatkala kita menjadi ibu dan ayah. Terima kasih kerana sudi mendidik anak-anak dengan penuh bijak dan sabar.❤️

Ayuh, kita bersama-sama mendidik anak-anak dengan baik. Tahukah anda? Kita sedang mengubah dunia ke arah keindahan, kebahagian dan kesejahteraan hidup

Jangan pandang remeh tugas anda mendidik dan membesarkan anak-anak. Ia sebenarnya sedang berjalan dengan baik sekali.

Sedarkah, pendidikan sentiasa berlaku pada bila-bila masa tanpa mengira faktor kewangan, masa atau sebagainya.

Selagi hayat dikandung badan, selagi itu pendidikan berjalan. Jangan berhenti dan berputus asa dalam mendidik anak syurga.

Awak hidup lagi ke?

“Awak, awak. Tunggu la dulu, “jerit Mat kepada rakannya.

“Apa? ,” soal rakannya pula.

“Awak hidup lagi ke tak?, ” soal Mat.

Kawannya hanya mendiamkan diri sahaja.  Telinga saya yang mendengar pertanyaan itu terus memproses maklumat ke otak saya.

Saya berpaling untuk mengetahui punca soalan tadi.

“Awak, awak.  Awak hidup lagi ke tak ni?, “desak Mat kepada kawan lelakinya tadi.

“Hidup la. Nampak ni, nampak?,”soal rakannya semula.

“Sakit tak kena cucuk dengan doktor?, “soal Mat yang tidak berpuas hati dengan jawapan rakannya itu.

Rakannya tidak memberi jawapan. Cuma hanya tersenyum sahaja dan berlari untuk masuk ke kelas.

Alahai anak muridku,Mat. Baru tahun satu dah pandai bagi soalan aras tinggi kat kawan dia.

Cikgu yang mendengar ini pun boleh terkejut dan berhenti menulis sekejap.

Alahai, Mat.

Adakah Kita Mampu Berdoa?

Doa-doa-Dari-Nabi-SAW-Untuk-Memulihkan-Penyakit.jpg (450×258)

Ibnu Atthailah dari kitab AlHikam ada menyebut:

Barang siapa yang di beri taufik oleh Allah untuk diringankan lidahnya untuk meminta daripada Allah untuk berdoa daripada Allah, maka itu adalah tanda bahawa Allah ingin mengabulkan doanya

Apabila saya membaca ayat di atas dari telegram Insyirah Azhar, hati saya terdetik. Adakah hari ini, saya sudah berdoa di luar solat?

Bersyukurlah jika anda telah menjadi insan pilihan Allah untuk merasai nikmat tersebut. Ia mampu memberikan anda ketenangan yang menenangkan jiwa kita.

Ayuh, kita perbanyakkan berdoa bersama ahli keluarga di bulan rahmat ini. Doa orang yang berpuasa pasti dimakbulkan oleh Allah. Alhamdulillah.

Anak Pertama “The Trendsetter”

Abang Long atau Kak Long mengingatkan kita tentang kedudukannya di dalam keluarga. Ini kerana dia sebenarnya memainkan peranan yang dapat membantu ibu dan ayah mencorakkan kehidupan adik-adiknya di bawah.

Along boleh bertindak sebagai The Role Model yang akan menjadi benchmark kepada adik-adik yang lain. Kebiasaannya adik akan patuh kepada setiap arahan along berbanding ibu dan ayah. Ini kerana jarak usia yang lebih dekat memampukan dia berinteraksi dengan lebih baik.

Apabila tiba waktu untuk belajar al-quran, along akan memanggil adik-adiknya. Arahan terus dipatuhi ibarat seorang askar yang patuh dengan arahan panglima. Jika ibu atau ayah, lambat sedikit adik-adik yang lain nak ikut. Tunggu sekejap, nanti la tapi dengan along, tiada sebarang alasan. Semuanya mesti TITIK.

Itulah yang sering berlaku kepada anak saya. Mungkin nampak dia terlalu tegas dengan adik-adik tetapi dia masih anak yang suka bermain. Jarak usia yang terlalu dekat membuatkan dia menguasai keadaan. Kepimpinan terpimpin hehe

Anak adalah anugerah Allah yang amat bernilai kepada kita. Didiklah anak dengan usaha sendiri. Timbalah ilmu di mana-mana bengkel percuma atau berbayar. Ianya bukan untuk orang lain tetapi untuk keluarga kita juga.

Betapa pentingnya kita merancang dengan sebaik mungkin perjalanan, pendidikan dan hala tuju anak-anak dari kecil. Jika kita mahu mereka menjadi insan soleh wa musleh, tiada jalan pintas atau jalan Touch and Go untuk melakukannya.